“Çocuklara güvende olduğu hissini pekiştirelim”

ALİ BOZ/ ELİF HALLAÇOĞLU

 

Özel eğitim uzmanı-Terapist Erhan Budak, Deprem ve sonrasında 0-6 yaş çocuklarda görülen davranış bozukluklarının oluşabileceğini dikkat çekerek, “ Bu süreçte; 1 sık sık ağlama 2 uyku sorunları 3 kabus görme 4 ebeveynlere aşırı düşkünlük 5 alt ıslatma 6 parmak emme gibi davranıl bozuklukları görülebilir” dedi.

Ebeveynlerin yapması gerekenler konusunda şunları söyledi. “Öncelikle fiziksel ihtiyaçlarını yerine getirelim. Bir arada kalmaya çalışarak güvende olduğu hissini pekiştirelim. Mümkünse günlük rutinlere dönmelerini destekleyelim. Depremle ilgili sorduğu sorulara yaşına uygun gerçek cevaplar verelim.  Mutlaka oyun ve resim faaliyetleri ile duygularını ifade etmesine fırsat tanıyalım.”

Gülistan Üre'nin koruyucu aile nedir, evlat edinmek nedir? Sorusuna Budak şöyle konuştu. “ ikisi farklı kavramlardır birinde aile çocuğa soy ismini vermezken diğerinde aile çocuğa soy ismini verir ve tüm haklarıyla birlikte alır.”diyerek, Koruyucu aile olmanın ya da evlat edinmenin ne gibi zorlukları vardır? Sorusuna da şöyle cevap verdi. “ Bu süreci farklı ele almalıyız, Çocuğu olan aileler, çocuğu olmayan aileler, çocuğu olan ailelerin çocukları ile beraber kesinlikle ve kesinlikle bir uzman kontrolünde bu işe girişmelidir.”

Özel Eğitim Uzmanı-Terapist Erhan Budak, Kendi çocuklarının da psikolojilerini göz ardı etmemelerini süreçten önce kendi çocuklarının da psikolojik destek almasını tavsiye etti

Budak ayrıca, kendi çocuklarının da psikolojilerini göz ardı etmemelerini süreçten önce kendi çocuklarının da psikolojik destek alması gerektiğini belirtti.

Özel Eğitim Uzmanı-Terapist Budak, Çocuğu olmayan ailelerin ise koruyucu aile ya da evlat edinmeden önce nasıl aile olunur nasıl ebeveyn olunur hususunda bir uzmandan destek almalarını önerdi