Demir Gündoğdu: Hayalimiz; Adana’yı bir satranç şehri yapmak

>> SABİT ÖZKESER

 

 

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZDAN

SATRANÇ İLE İLGİLİ DESTEK GÖRÜYORUZ”

Gazetemizi ziyaret ederek sorularımızı yanıtlayan Gündoğdu, yeniden Adana İl Temsilciliği görevine layık gören ve birlikte önemli projelere imza atacaklarına inandığı Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Fethi Apaydın ile birlikte Adana Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’a teşekkür etti. Adana Satranç İl Temsilcisi Demir Gündoğdu, “Özellikle yerel yönetimlerle yapacağımız projelerle Adana’mızın merkezinde satranç odaklı bazı çalışmalar yürütmek istiyoruz. Mesela bahçe satrancı; Merkez Park, Atatürk Parkı, İnönü Parkı gibi yerler olabilir. Şehrin böyle tam vurucu yerleri, ayak altı olan yerler gibi… Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve Çukurova Belediyesi ile ilgili dairelerle bu konuda görüşmelerimiz oldu ve olumlu yanıtlar aldık. Belediye başkanlarımız da bu konuda destek vermektedir” diye konuştu. Gündoğdu sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü:

“BU ŞEHİRDE YAŞIYORUZ VE

BU ŞEHRİ SEVİYORUZ”

“Adana’yı bir satranç şehrine dönüştürmek istiyoruz. Bunu yaparken şehrin tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz. İnsanımızın bulunduğu her yerde satrancı sevdirmek ve oynatmak istiyoruz. Satranç bilimdir, spordur, sanattır. Satranç çok yönlü değerlendirilmesi gerekilen bir şeydir. Türkiye’nin en çok lisanslı sporcu barındıran branşıdır. Bilindiği gibi; Adana’nın bir imajı var. İnsanlarımız biraz da havadan da olsa gerek hepimizin nabzı biraz yüksek atıyor. Ama bu şehir sanat şehri, edebiyat şehri, kültür, lezzet, gastronomi şehri. Biz il dışına gittiğimizde Yaşar Kemal’lerle, Orhan Kemal’lerle, Yılmaz Güney’lerle Adana’mızı tanıtıyoruz. Biz güneşe ateş edenlerin memleketi değiliz. Bu şehirde çok nitelikli insanlar var. Bu şehirde yaşıyoruz ve bu şehri seviyoruz. Bizim federasyonumuzun İş Bankası ile bir protokolü var. Türkiye’nin dört bir yanında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda 25 bin satranç sınıfı kuruldu.  Adana özelinde de yakın bir zamanda bir protokol imzalandı. İş Bankası’nın desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürümüz ile İl Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz arasında ve Satranç Federasyonu işbirliğinde imzalanan protokole göre Adana’da 150 tane anaokuluna satranç sınıfı kuruyoruz. Bugüne kadar lise ve ilkokullar ile birlikte Adana’da 1000’e yakın satranç sınıfının kurulumunda destek verildi.  Minik Hamleler Projesi ile ana okullarına başladık yani tabandan, çekirdekten başlasın ki; daha hazır bir şekilde çocuklarımız ilerlesinler. İş Bankası’nın bu konuda desteği çok önemli.”

 “GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜMÜZ

ADANA İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ŞANSTIR”

2022 Şubat ayında göreve başladığını anlatan Adana Satranç İl Temsilcisi Demir Gündoğdu, Daha sonra Adana’da hızlı bir şekilde satranç sorunlarını yerinde tespit edip, bunları çözmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Özellikle Adana’nın Aladağ ve Pozantı gibi kırsal ilçelerinde  Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’ın öncülüğünde çalışmalarımızı yürüttüklerini ifade eden Gündoğdu, “Özellikle İl Müdürümüz satrancı çok iyi bilen ve daha önce görev yaptığı yerlerde de satranç üzerine çok çalışma yapması Adana için çok büyük şanstır. İl Müdürümüz Muzaffer Çintimar’ın destekleriyle Adana’mızın birçok farklı isinde  satranç sporunu yaygın hale getirdik. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Hatta yakın bir zamanda materyal ihtiyacımız ortaya çıktığı için gelişen ve büyüyen bir branş var. Sporcu sayısı artıyor, antrenör sayısı artıyor. Kurumların satranca olan desteği artıyor. Bu materyal ihtiyacından kaynaklı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz bize satranç takımları, yeni satranç saatleri hibe etti. Bunlarla da tabii Adana’da satrancı daha ileriye götüreceğimize inanıyorum. Çünkü fiziki destek olmazsa bunu çoğaltmak, sayıca arttırmak çok da mümkün olmayacaktı” diye konuştu.

“ADANA’DA AKTİF VE OLMAYAN BUGÜN TOTALDE

SATRANÇLA İLİŞKİLİ 27 BİNİ AŞKIN SPORCUMUZ VAR”

Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Adana’da aktif ve olmayan bugün totalde satrançla ilişkili 27 bin 400 sporcumuz var. Bunlar önemli çoğunluğu aktif ve vize olmayan sporcular ama vizeli sporcularımız ise 2 binin üzerinde. Bu çok büyük bir rakam. Türkiye’de 1.5 milyon lisanslı sporcumuz var. Adana olarak ben göreve geldiğimde 14’üncü sıralardaydık, şimdi 10’uncu sıraya yükseldik. Bu branşta ilk sırayı İstanbul alıyor. Nüfus gereği ve ilçeler orada çok daha oldukları için. Ama bundan da sayıdan ziyade biraz niteliğe odaklanmaya çalışıyoruz aslında. Adana bugün lisanslı sporcuda bazı yapacağımız çalışmalarla ilk 5’in içine girebilir. Milli Eğitim ile yapacağımız çalışmalarla ilk 5’in içine girebilir ama önemli olan nitelikli sporcular kazandırabiliyor muyuz? Adana’mızın çocukları, gençleri ve şehrimizin insanları Türkiye şampiyonalarında, ulusal liglerde veya uluslararası arenalarda ilimizi temsil edebiliyor mu? Adana’da şu anda Taylan Rüzgar İnce, Serdar Murat Yıldız, Defne Özbay, Melis Emekli milli sporcularımız. Her yıl Milli Takım havuzu revize oluyor. Ocak ayında tekrar değişecek. 2024 yılının kemik sporcularımız bunlar. Taylan Rüzgar İnce FIDE MASTER (Uluslararası Satranç Federasyonu oyuncusu. Bu unvanı Adana’da alan 2’nci sporcumuz.

“ADANAMIZIN TÜM ÇOCUKLARINI, GENÇLERİNİ

SATRANÇLA TANIŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Hedefimiz Adana’nın 15 ilçesindeki taşralarda, kırsallarda tıpkı Çukurova ve Seyhan’da yapıldığı gibi bu branşı uygulanabilir hatta sürdürülebilir bir hale getirmek, Adana’mızın tüm çocuklarını, gençlerini satrançla tanıştırmak. Çünkü; satranç sadece bir spor değil. Biz  onu aynı zamanda bir bilim ve sanat faaliyeti olarak da görüyoruz. Bu çocukların ve gençlerin akademik gelişimleri açısından da çok önemli. Hani hep duyarız; satranç zihni geliştirir, matematik hafızasını geliştirir, görsel zekayı kuvvetlendirir. Toplum olarak sorgulamaya ihtiyacımız var bir kere. Neden, sonuç ilişkisi kurarak. Düşünerek hareket etmeye ihtiyacımız var. Bir adım atmadan önce ya da bir cümle kurmadan, konuşmadan önce düşünerek, planlayarak hareket etmeye ihtiyacımız var. Satranç bunların tamamını bir yerlere kazandırmaktadır.  Aynı zamanda yalnızca sporcular açısından değil, bu işe katkı sağlayan örnek verecek olursak; hakemlerimiz açısından da iyi bir eşgüdüm, birlikte çalışma kolektifi işbirliği takımı uyum içinde hareket etme gibi alanlar da yaratıyor. Bu anlamda her yönüyle satranç kişiye, bireye oldukça güzel kazanımlar sağlıyor. Satrancı tüm ilçelerimizde tabana yayma hedefimiz olduğu gibi ulusal şampiyonaları ve Adana’da uluslar arası organizasyonlar düzenleme hedefimiz de var. Bunu yaparken günün konjonktürüne uygun bir şekilde çalışmalar ortaya koyarak Adana’yı satrançta Türkiye’de önemli etkinliklerin yapıldığı bir il haline de getirmek istiyoruz.

“ADANA’MIZIN MERKEZİNDE SATRANÇ ODAKLI

BAZI ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEK İSTİYORUZ”

Adana’yı şu anda liglerde temsil eden şu anda bir tek kulüp var o da Seyhan Belediyespor Kulübü. 2. Ligde mücadele eden Seyhan Belediyespor Kulübü bundan 2 yıl önce 2022 yılında 2. Lig şampiyonu olmuştu. Birinci lige çıkmıştı yeniden düşerek 2. Ligde mücadele ediyor. 1991 yılından bu yana hatta daha eskiye daha önceki yıllarda Adana’da satranç bir ivmesi olan ve Türkiye’de adı olan bir şehir. Bu şehri satranç şehri hale getirmek istiyoruz. Ben yurtdışında yaşadım belli bir süre. Üniversite eğitimi için Ukrayna’ya gitmiştim. Orada sokaklarda, parklarda, kıraathanelerde, restaurantlarda ve kafelerde satranç oynandığına tanık oldum.  Bunun bir ekol haline geldiğini gördüm. İnsanlar bunu bir tıpkı tavla oyunu gibi… Burada da satranç oyunu her yerde oynanıyor, insanlar boş zamanlarını satranç oynayarak değerlendiriyorlar. Biz de bunu özellikle Yerel yönetimlerle yapacağımız projelerle Adana’mızın merkezinde satranç odaklı bazı çalışmalar yürütmek istiyoruz. Mesela bahçe satrancı; Merkez Park, Atatürk Parkı, İnönü Parkı gibi yerler olabilir. Şehrin böyle tam vurucu yerleri, ayak altı olan yerler gibi…Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve Çukurova Belediyesi ile ilgili dairelerle bu konuda görüşmelerimiz oldu ve olumlu yanıtlar verdi. Belediye başkanlarımız da bu konuda destek vermektedir.”