“Buğday taban fiyatı en az 8 lira olmalı”
Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde buğday üretiminin yapılabildiğine dikkat çeken Korkut, ekmeğin hammaddesini oluşturması bakımından buğdayın oldukça önemli bir ürün olduğunu söyledi. Korkut, buğday hasadının ilk olarak mayıs ayında Çukurova’da başladığını, bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) açıklayacağı fiyatın tüccarın alım fiyatında belirleyici olacağını söyledi.
“TMO GEÇ KALMAMALI”
Üreticinin zarar görmemesi için TMO’nun bir an önce buğday fiyatını açıklaması gerektiğini kaydeden Korkut şöyle konuştu:
“Girdi maliyetleri 2021 yılına göre neredeyse 3 katına çıkmış durumda. Buna karşın devletin mazot ve gübrede verdiği destek girdi maliyetlerinin yükünü azaltmaktan çok uzak. Bu yüzden ortaya çıkan ciddi maliyet artışının karşılanması, buğdayın satış fiyatından elde edilecek gelire bağlıdır. Dolayısıyla TMO’nun açıklayacağı fiyat bu sene çiftçiler açısından çok kritik. TMO fiyat açıklamakla yetinmemeli, önemli miktarda buğday da satın alarak fiyat oluşumuna doğrudan müdahil olmalıdır.”
ÜRETİCİ BUĞDAYDAN UZAKLAŞIYOR
Girdi rakamlarının artmasının çiftçiler üzerinde maliyet baskısını artırdığını bununda üretimin devamını zorlaştırdığına dikkat çeken Korkut sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiftçiler buğday üretiminden uzaklaşmaktadır. Ülke nüfusunun beslenmesi ve gıda güvencesi tehlikeye girmektedir. Sürekli gündemden düşmeyen buğday ithalatı bunun en açık göstergesidir. Buğday, tarihten beri en fazla uluslararası ticarete konu olan tarımsal ürünlerden biridir. Türkiye’nin yaklaşık son yirmi yılda izlediği tarım politikaları sonucunda 2002 ile 2021 yılları arasında kaybedilen 3,5 milyon hektar tarım arazisinin yaklaşık 2,5 milyon hektarı (73) tarla bitkilerine aittir. 2002 ile 2021 yılları arasında Türkiye nüfusunun 30 artmasına karşılık, buğday ekim alanları 27.5, buğday üretimi 9.5 azalmıştır. Buğday üretim artış oranının nüfus artış oranının önemli bir şekilde gerisinde kaldığı açıktır. Buna bağlı olarak da son 20 yıldır buğday üretimi 20 milyon ton etrafında dolaşmasına karşılık buğday ithalatı giderek artmış, milyarlarca dolar dışarı gitmiştir. Buğday ithalatına harcanan bu paralar buğday üretimin geliştirilmesi ve artırılması için çiftçilere aktarılmalıdır. Ayrıca döviz kurlarında son bir yılda yaşanan aşırı artış nedeniyle girdi maliyetlerinin daha da artması çiftçilerin buğday üretimini devam ettirebilmesi için bu desteklere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar hale getirmektedir.2022 yılında buğdayın kilogram maliyeti 6,11 TL’dir. Çiftçilerin buğday üretimine devam edebilmeleri için buğdayın kg fiyatı en 8 TL olmalıdır.”