"Anız yakma, geleceği karartma"
>> SABİT ÖZKESER
“ANIZ YAKAN KENDİNİ VE
GELECEĞİNİ YAKAR”
Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü birlikte şehrin merkezi yerlerindeki billboardlarda “ANIZ YAKAN KENDİNİ VE GELECEĞİNİ YAKAR” başlığı altında vatandaşları uyardı. Her yıl olduğu gibi bu sezon da yapılan uyarılarda, “Anız yakmak; Toprak verimliliği azalır, Toprağın su tutma kapasitesitesi azalır, Toprak erozyonuna yol açar, Orman yangınlarına neden olur, Çevre kirliliği artar, Telefon ve enerji hatları zarar görür, Komşu tarla ve bahçeleri ile yerleşim alanları yanabilir, Trafik kazalarına neden olur, Ekonomik ve sosyal faaliyetler (turizm, sağlık, spor vb.) olumsuz yönde etkilenir” sözleri yer alıyor.
“İZİNSİZ YAKILAN ATEŞ İÇİN 1 YILDAN
3 YILA KADAR HAPİS VE PARA CEZASI VERİLİR”
Yaban hayatın yok olmasına da yol açan anız yakma ile ilgili uyarılarda ayrıca;“Biçme yüksekliği 10 cm’den az tutulursa, anız yakmaya gerek kalmaz” denilirken, daha sonra “Ormana 4 km. uzaklıkta ateş yakmanın yasak olduğu, anız yakanlara her dekar için idari para cezası verilir. Orman ve sulakalanlara bitişik yerler ile meskun mahalelelerde ceza beş kat artırılır. İzinsiz yakılan ateş için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir” görüşlerine yer veriliyor. Adana’da özellikle buğday ve mısır hasadının ardından tarlalarda anız yakılmaması için Valilik öncülüğünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ziraat odaları tarafından çiftçilere yönelik sürekli olarak bilgilendirilme çalışmaları da yapılıyor.
CHP’Lİ MİLLETVEKİLİ BARUT,
MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİŞTİ
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, doğaya verdiği zararın yanı sıra büyük orman yangınlarına da neden olan anız yangınlarına karşı Meclis Araştırması istedi, acil önlem çağrısını tekrarladı. Çukurova Bölgesi'nde ve ülkenin diğer yerlerinde özellikle buğday ve mısır hasadı sonrasında gündeme gelen anız yangınlarının toprağı kavurduğunu, ormanlık alanlar ve yerleşim yerlerine de sıçrayarak felakete neden olduğunu anımsatan Barut, "Tüm uyarı, denetim ve verilen cezalara rağmen bir türlü anız yangınlarına kesin çözüm bulunamıyor. Meclis bu konuda ayrıntılı araştırma yapmalı, felaketi önlemek için adım atmalıdır" demişti.
ANIZ YANGINI İLE BİLİNMESİ GEREKENLER
Adana Valiliği, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinde alan hükümlere aykırı olarak anız yakılmasının yasaklandığını duyururken, karara göre anız yakan kişilere dekar başına 386 TL idari para cezası kesiyor. Saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginleri yok edilir. - Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir. - Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.