Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Ekonomist, Doç.Dr. Ergül Halisçelik Hükümet bizi takip ediyor
>> SABİT ÖZKESER
“UYGULADIĞIMIZ MALİ DİSİPLİNİN
MERKEZİNDE ‘VERİMLİLİK’ VAR”
Adana Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başladıkları günden beri “verimlilik” ilkesiyle çalıştıklarını vurgulayan Doç.Dr. Halisçelik, “Yaptığımız her proje ve yatırımlarda fayda maliyet analizimizi iyi yaptık, süreç boyunca yaşanan sıkıntılardan ders çıkartıp, kurumsal yapımızı güçlendirdik. Merkezine verimliliği koyduğumuz mali disiplini sağladık. Bu süreçle ilgili teorik olarak yazdıklarımızı, konuşmalarımızı, önerilerimizi, uygulamalarımızı ve yaptıklarımızı sürekli olarak da kamuoyuyla paylaştık. Umarım merkezi yönetim ve yerel yönetimlerle işbirliği ve koordinasyon içerisinde ülkemizde mali disiplin ve istikrarın sağlanarak sürdürülebilir kalkınmanın ve refahın arttırılması ve adil bölüşümü konusunda başarılı bir süreç yönetiriz” dedi.
“MALİ DİSİPLİNİ İÇERİSİNDE TASARRUF DA VAR AMA
TASARRUF TEK BAŞINA YETERLİ OLMADIĞINI SÖYLEDİK”
Başarılı çalışmalarıyla dikkati çeken ve birçok yerde sunumlar yapan Ekonomist Doç.Dr. Ergül Halisçelik, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 2023’te eğer 8.5 milyar liralara varıyorsa bunun da temel kaynağı sağladığımız mali disiplin. Hep vurguladık. Belki çok kez sizinle paylaşma şansımız da oldu. Bunun da merkezinde tasarruf değil, verimlilik var. Yani tasarruf kelimesi belediyelerde çünkü yanlış anlaşılabiliyor. Kamu hizmetini aksattığımız anlamına geliyor. O yüzden mali disiplini içerisinde tasarruf da var ama tasarruf tek başına yeterli olmadığını hep söyledik. İçerisinde verimlilik var. Bunu da gider azaltıcı faaliyetler, gelir getirici faaliyetler ve gelir yaratıcı faaliyetler diye özetleyebiliriz” diye konuştu.
“FAYDA MALİYET ANALİZİ YAPILMASI GELECEK PROJE İÇİNDE
MUTLAKA DERSLER ÇIKARMAYI DA GEREKTİRİYOR”
Doç.Dr.Halisçelik, “Verimlilik dediğimiz şey şu; aynı parayla daha çok iş yapmak ya da aynı işi daha ucuza yapmak prensibidir.Yapılan her harcama kaleminde ikinci olarak biz fayda maliyet analizi yapıyoruz. Yani her yatırıma başlamadan önce işler yürütürken ve işler bittikten sonra fayda maliyet analizi yapılması gelecek proje içinde mutlaka dersler çıkarmayı da gerektiriyor. Doğru olan 1 proje konjonktür değiştiği zaman örneğin; covid sürecinde sosyal transfer harcamaları ön plana çıktı. Ön göremediğimiz bir şey ama dinamik 1 süreç, bu anlamda bu fayda maliyet analizleriyle önceliklerimiz değiştirme zarureti de söz konusu ve bunları yaparken ilk ikisi mali etki yaratırken ilk ikisinin sürdürebilirliği de ancak güçlü bir kurumsal yapıyla mümkündür” diye konuştu.